VELKOMMEN TIL KOMPONIST OG PIANIST ERLING JAN SØRENSENS HJEMMESIDE
Klavermusik
 

Katte-Cavatine

Musik: C. E. F. Weyse, (1812)
Christoph Ernst Friedrich Weyse, 1774-1842,

Erling Jan Sørensens klaver-arrangement
Hør musikken her. mp3 fil. Varighed 1.47 min

Se en online node i en pdf-fil fra Det Kongelige Bibliotek Link

Weyses humoristiske sans har givet sig udslag i denne sjove sang, hvor det gælder om at lyde inderligt som en kat på alle mulige måder, når man synger stykket. (Det kan man ikke høre, når man spiller det på klaver).

Weyse skrev dette stykke for at gøre lidt grin med de store opera-arier, som hen ad vejen udviklede sig til lange løb og triller, men stykket er flot og iørefaldende skrevet.
Klik her for at se noden (mine kragetæer) i større format

Jeg har engang læst Weyses (1774-1842) breve i 2 bind, og her får man et godt indblik i hvordan mennesket weyse var, han var bestemt ikke nogen tør person nej tværtimod var han et hyggeligt , beskedent og kærligt menneske med en stor humoristisk sans, og han var ikke bleg for at hjælpe andre frem.

Det var bla. andet ham som var med til at hjælpe den unge ukendte ubemidlede H.C.Andersen ved at samle penge ind til ham så han kunne komme videre med sine studier og gav også andre ikke altid kendte forfattere en chance for at skrive tekster til sin musik bla igen også H.C.Andersen

Han hjalp også stakkels Kuhlau (1786-1832) i 1831 da hans hjem nedbrændte i Lyngby og han mistede alt hvad han havde ved at sætte en stor koncert sammen hvoraf pengene gik til Kuhlau (selvom de ikke var nære venner, men havde gensidig respekt for hinanden.)

Bla.. sagde Kuhlau i ca 1811 da han første gang hørte Weyse spille klaver

"Den største klaverspiller jeg har hørt" og Kuhlau var bestemt ikke "hvem som helst" nej! Kuhlau var et stort geni, som selv Beethoven beundrede.

Ja mange af datidens store pianister og komponister feks. Franz Liszt 1811-86
( En af de største pianister (
og komponister efter min mening) der nogensinde har levet ) var rørt til tårer da han på sin gennemrejse, hørte gamle Weyse spille og improvisere på et kirkeorgel, og Ignaz Mocheles 1794-1870 også en af datidens største pianister (nær ven af "komponist og pianist geniet" Mendelssohn) var også stor beundrer af Weyses klaverspil.Nå! Jeg får vist snakket lidt for meget her, jeg må nok hellere stoppe, inden folk falder i søvn.

(morer mig lidt over mig selv).

 
Opdateret, 2020
Lav din egen hjemmeside med mono.net